luni, 5 ianuarie 2009

PRIMUL INVENTATOR AL AGRAFEI PENTRU HARTIE


Johann Vaaler a patentat inventia agrafei pentru hartie in anul 1901. Se pare totusi ca in aceeasi perioada inventia mai fusese patentata de alti inventatori.

William Middlebrook din Waterbury, Conneticut, a patentat designul agrafei in anul 1899. Cornelius Brosnan din Springfield, Massachusetts a patentat aceeasi inventie in 1900.

Prin urmare care a fost primul inventator al agrafei?

Johann Vaaler se crede ca ar fi Johann Vaaler. Desenele sale par a data inca din 1899, dar intrucat Norvegia nu avea inca o lege a drepturilor de autor la acea vreme, inventatorul a trebuit sa isi caute un astfel de registru in Germania si Statele Unite. Cautarea a durat cativa ani!

Johnann Vaaler s-a nascut pe 15 martie 1866 in Aurskog, Norvegia. Cunoscut drept un inovator in tinerete, acesta a absolvit Facultlatea de electronica, stiinta si matematica. Dupa facultate acesta a fost angajat de catre patronul unui birou de inventii, perioada in care a inventat si agrafa pentru hartie - in anul 1899.

Cateva alte desene au urmat designului original. Numai unul a ramas insa ideal - varianta inca valabila in zilele noastre.

Prima productie de agrafe a fost lansata la inceputul anului 1900 de catre compania engleza Gem Manufacturing Ltd.

Un comentariu:

Sebastian Frai spunea...

In 1800 exista facultate de electronica??? Ma indoiesc.