marți, 9 decembrie 2008

APA CARE CURGE LA DEAL





Sunt multe filmulete de acest gen in Net si diverse opinii.

Spre exemplu, in judetul Maramures, intre Budesti si Cavnic sunt 2 dealuri pe care masina si alte obiecte (sticle pline cu apa, cutii pline cu bere etc) "sfideaza legile gravitatiei" . Unii spun ca este o iluzie optica, altii spun ca este un fenomen paranormal. . Parerea fizicianului prof. univ dr. Constantin Antohe, de la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Univ. Gh. Asachi este urmatoarea: " este vorba de o rupere de panta cu schimbare de unghi. Coborârea accentuata se domoleste brusc si pare a fi un mic deal. Însa, de fapt, panta se continua cu o înclinatie mai mica, de 5 grade"


"Treaba e simpla, nu sunt fantome sau iluzii optice.

Daca stabilim un sistem de referinta cu axa perpendiculara pe sosea sau pe albia raului, observatorul vede in fata o panta, o portiune care urca.

Daca luam un fir cu plumb o sa vedem ca in punctul de origine al sistemului de referinta se intalneste linia creata de sfoara si intre normala la sosea si verticala gravitationala, este un unghi, dar, nu asa cum ne asteptam noi sa fie, ci invers. Deci, desi soseaua urca, de fapt, intregul ansamblu, ca structura geografica, coboara.

Experimental e simplu. Luati o planseta sau o carte mai mare, puneti pe ea un creion, asezati-o la un unghi de 1-2 grade fata de orizontala, astfel incat creionul sa se rostogoleasca spre burta. Acum aplecati-va usor in fata.... Daca ar fi un observator asezat in locul in care planseta atinge burta ce ar vedea? Ar vedea cum creionul urca panta.

Bineinteles ca la pante mici se face simtit fenomenul, soselele au inclinatii mici 1-5 grade. Inclinatia maxima la o sosea este de 45 de grade dupa care masina pierde aderenta total daca are tractiunea pe fata si se rastoarna daca are tractiunea pe spate. Sa nu uitam ca forta de tractiune este ca rezultat al reactiunii prin care se invinge frecarea. Sigur nu acelasi lucru se intampla la vehiculele cu shenile.... de obicei panta maxima ce o poate urca un autoturism, chiar si de teren, este cam 35-39 %.... Ce inseamna panta in procente?... inseamna cati metri sunt pe verticala dif. de nivel la 100 m pe orizontala, adica panta de 100% este la 45 grade.

Da, pamantul este rotund si toate se indreapta spre centrul sau, dar, este atat de mare ca suprafata, incat, noua ni se pare ca este plat si de aceea, uneori, daca stabilim un sistem de referinta pe suprafata lui, o sa intalnim si situatii cand masinile urca sau apa curge la deal. Daca stabilim sistemul de referinta in centrul Pamantului, o sa vedem ca toate se indreapta spre centrul lui"


Astept alte relatari de acest gen, ceea ce, poate, ati vazut cu ochii vostri.

Un comentariu:

Unknown spunea...

ÎN ITALIA ,LAZIO ESTE ASA CEVA,APA CURGE LA DEAL,IAR MASINA INLOC SA COBOARE IN VALE URCA LA DEAL SINGURA.